Instagram -->

wtorek, 23 grudnia 2014

Pyszna tarta czekoladowo - karmelowa!



Co prawda nie jest to ciasto z kategorii Good Fast Food - choć tu je umieszczam, bo to na moim blogu dział kulinarny i tu z założenia mają trafiać przepisy na pyszne, szybkie i zdrowe dania...ALE... no przecież idą święta! Już jutro obeżremy się jak dzikie świnki i bez żalu będziemy jeść niekoniecznie lekkie, tradycyjne potrawy. Tarta ta jest co prawda pyszna (i nawet nie taka strasznie niezdrowa), ale niekoniecznie szybka. Nie mówię, że trzeba spędzić przy niej pół dnia, ale około godziny. Przepis to mix kilku przepisów od Magdy Gessler, Marthy Stweart i jakichś z Youtube. Dodałam także coś od siebie i wyszła tarta idealna.


DO RZECZY! 

Czego potrzebujesz?

Na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 1 jajko i 1 zółtko
- szczypta soli

Wykonanie: 
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i ugnieć na gładkie ciasto. Jeśli Twoje masło jest twarde to posiekaj je z mąką przed dodaniem reszty składników. Rozwałkowane wyłóż w tartownicy i nakłuj w rożnych miejscach widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180' i piecz aż brzegi zaczną się rumienić. Nie powinien byc mocno przypieczony, bo za chwile znów trafi do piekarnika.

Składniki na farsz:
- garść orzechów włoskich 
- 1 czekolada gorzka (przynajmniej 70% kakao) i 1 czekolada mleczna
- 100 ml śmietanki 30%
- 250 ml serka naturalnego lub dobrze zmielonego twarogu (ja używam "Mój ulubiony")
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g cukru
- 2 małe papryczki pepperoncino (lub jakieś inne bardzo ostre papryczki)
- szczypta soli

Karmel:
- 100 g cukru
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietanki

Wykonanie:
1. Czekoladę połam i wlej do miseczki, wlej 100 ml śmietanki 30%, dodaj szczyptę soli i bardzo drobno posiekane papryczki. Wszystko razem włóż do mikrofalówki na i grzej przez 1 min. na najwyższej temperaturze. Przemieszaj i zrób to samo, kiedy zakończysz drugi krok. Jeśli nie masz mikrofalówki zrób kąpiel wodną. Tutaj zobacz jak się ją robi. 
2. Serek zmiksuj z 1/4 szklanki cukru. Gdy będzie gładki dodaj jajko, znów zmiksuj a potem wlej rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie całość (czyli znów przemiksuj) i wlej do upieczonego wcześniej spodu.
3. Orzechy posiekaj grubo i podpraż na patelni, żeby zaczął się unosić ich zapach. Rozsyp na tarcie.
4. Wsyp 100 g cukru do rondelka, dodaj 5-6 łyżek wody (może być i więcej). jak cukier się rozpuści mieszaj ruszając patelnią. Dla mnie to jest najtrudniejszy punkt, bo muszę się przyznać, ze nie jestem mistrzynią w robieniu karmelu. Polecam zapoznanie się z tym krótkim filmikiem. Jak zrobisz karmel, wrzuć do rondelka 3 łyżki masła i 100 ml śmietanki. Wymieszaj szybko trzepaczką na jednolitą masę i polej po tarcie.
5. Całe ciast wkładasz do piekarnika na godzinę w 180'.

W tarcie tej najbardziej mi się podoba połączenie czekolady z solą i ostrą papryczką. A do tego od czasu do czasu chrupie orzech no i ten karmel...

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz